Tuesday, 6 March 2012

Recipies




Vrathacha Sampaka
Post by N. Pandurengan (Jul 17, 2014)


Shri. N. Pandurengen’s original post



My DM Translation


Vrathacha Sampaka

I was expecting some recipes for the ongoing Vratha masa from Mrs. Padma Prasad or some other members. However non of the members have taken interest in this vratha month. Probably they might have mistaken it for 'mouna vratha month'. But I am a long tongued( jeeva laamba) person. I chose to post some recipe for the Vratha mahina. Though at home we could not observe daily at least on Dwadashi day we can prepare vratha sampaka. In my younger days my mother used to prepare the 'varthacha sampaka' on dwdashi days. It would be very tasty. Some of the dishes I give below:


व्रताच संपाक

अत्ता चालत असाच व्रताच महिनेंत॑ सौ. पद्मा प्रसाद की वेगळ॑ कोण तरीन की व्रताच संपाकां विषीं लिव्हतील म्हणींगून बसलोतों. पण, कोणालें हेज व॑र काईं सांगाला नाही वाटते. व्रताच महिनेंत॑ मौन-व्रत असाम॑ म्हणींगट्ले की काय की ! परवा नाही, मझ॑ जीव्ह थोड लांबेच की, मी सांगतों. घरांत॑ दिवसोडी व्रताच संपाक करतों नाही तरीन, द्वादशी दिवसी तरीन करतों. मी ल्हान असताना द्वादशी दिवसी मझ॑ अम्मा व्रताच संपाक करेत होते. रूच प्रमाद होऊन होत॑. त्यांतून कित्येक पदार्थां विषीं सांगतों.


1. Dalisha matoda:
Ingredients: Turdal, moong dal, gram dal, black pepper, salt.
Take all the dals one or two table spoonful according to size of the family. Soak in water for one hour or little more time. Two teaspoonfull black pepper can be added along with the dal or at the time grinding. After one hour decant the water and grind in a mixie into a coarse paste. Take a frying pan add one tablespoon oil and add the paste . Add salt to taste. Saute in the pan and close with a lid. Frequently open the lid and saute the mixer till the mixer become soft. Matoda ready. It can be mixed with rice and taken in lieu of Sambar rice.



2.Bonda:
Some portion of the above paste can be set aside and can be prepared small bondas out of it by frying in the oil. The bondas can be used as side dish. Soak some of the bondas in curd. It can be used as Dhaiyanch kalavna.

3. Usli or Sundal:
Soak some Green Gram for about an hour and decant the water. Add the soaked gram in hot oil in a frying pan. Add salt and pepper powder. Close with a lid. When the gram is fully boiled serve as a side dish. It is in lieu of Bhaaji.


4. Moong dal Saar:
Boil the soaked moong dal and paste it with water and add black pepper powder and jeera powder after frying in a teaspoon of ghee. Add salt to taste. Turdal can be used to prepare this pepper water. This is Khatta.Use ghee for taste. Children would like it. Even adults. This is in lieu of Saar or Rasam.



5. Thikkat meet:
Roast a Turdal, Green gram dal, gram dal one teaspoon each. Add one or two teaspoOn of black pepper and salt to taste. Grind into powder in a mixie. This can be used as a side dish for curd rice or Khatta bath. .
Varthacha sampak ready. Jevala yah. 




1. दाळीच माठोडा :-   
पह्जेते सामग्री : तुरीच दाळ, मुगाच दाळ, चणाच दाळ, मिरे अणी मीठ.
कराच रीत॑    :  तेवढ॑ दाळीन (घरांत कित्ती दने आहेत, तज जोक्त॑ एक की दोन की टेबळ-स्पूण) मिळिवून, एक घंटेच वेळ पाणींत भिजिवांत॑. दोन चमचा मिरे तज बरोर घालांत॑. (रुब्बताना पणीं मिरे घालूया). एक घंटे झाल नंतर॑ व॑र्च पाणी ओतून टाकून मिळिवलते दाळ अग्गीन भरडून रुब्बांत॑. तेल-तवांत॑ एक मोठ्ट॑ चमचा तेल घालून रुब्बलते दाळ घालून, आवश्याजोक्त॑ मीठीन घालून बेष परतिवांत॑. तवाच व॑र झांकणी ठिवून थोड वेळ शिजिवांत॑. मध्य-मध्य झांकणी उघडून पदार्थ बेष मऊ होजोरी परतिवून देत असांत॑. माठोडा तय्यार ! भाताच बरोर (सांभाराच बद्दिल) कालीवून खायाला बेष असेल॑.



2. बोंडा :- माठोडाला म्हणून रुब्बलते भरडाच ल्हान-ल्हान गोळ तेलांत॑ तळून बोंडा करून तोळ्लावणेस्क॑ (तोंडलावणेस्क॑) खावूया. नाहीतर॑, बोंडाला दहींत भिजिवून कालवणास्क॑ पणीं खावूया.



3. उसली, म्हणजे, सुंडल :- हिर्व मूग पाणींत सुमार एक घंटे भिजिवलांपिरी पाणी दूर टाकांत॑. तवांत॑ ऊन केलते तेलांत भिजिवलते मूग, मीठ अणी मिरेच पूड हे सगळीन घालून शिजा जोरी झांकून ठिवांत॑. पूरा शिजल नंतर॑ भाजीच बद्दिल तोळ्लावणेस्क॑ (तोंडलावणेस्क॑) खायाला सुंडल बेष असेल॑.


4. मुगाच दाळीच सार :- मुगाच दाळ पाणींत॑ बेष कढिवून आवश्याजोक्त॑ मीठीं घालून थोड नित्तळ करांत॑. मिरेच पूडीन जिरेच पूडीन घाट्लते तूपाच फोड्णी व॑रून घालांत॑. तुरीच दाळांत पणीं हे करूया. हेला कट्टु म्हणतात. तूप घालून भातांत कालिवून खाल्लतर॑ लेंकरे नहो, थोरळे पणीं अवडींगून खातील॑ ! साराच बद्दिल की, सांभाराच बद्दिल की हे व्रताच सार करूया.


5. तिक्कट मीठ :-
पह्जेते सामग्री : (1) एक-एक टेबळ-स्पूण तुरीच दाळ, हिर्व मुगाच दाळ अणी चणादाळ. (2) दोन ल्हान चमचा काळ॑ मिरे. (3) आवश्या जोक्त॑ मीठ.
कराच रीत॑    :  सामग्री अग्गीन मिक्सींत घालून बेष पूड करांत॑. तिक्कट मीठ तय्यार !
दहीं भाताच बरोर की, कट्टु भाताच बरोर की तोळ्लावींगून खावूया.

व्रताच संपाक तय्यार. जेवाला या !



No comments:

Post a Comment